Johann Wolfgang von Goethe:
Våra vänner berättar för oss vad vi ska göra, våra fiender lär oss vad vi ska göra.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Borgare vill koppla l… | Hem | Göran Perssons 'flexi… »

Nedskärning och utförsäljningar

Carl-Henric Svanberg, vd på Ericsson, meddelar nu att 4 000 jobb måste försvinna för att företaget ska fortsätta gå framåt. Trots en vinst på 30 miljarder kronor bestämmer man sig för att skära ner på arbetskraften och "marknadsanpassa" sig. En vanlig syn i dagens globala värld. Näringslivet skärs ner, privatiseras och säljs sedan ut till högstbjudande på den internationella börsen. De som vinner på affären är företagsägarna - och aktieägarna.

GlobaliseringPå grund av att fler och fler svenska företag antingen skär ner för att effektivisera kostnaderna eller flyttar sin produktion utomlands för att slippa svensk skatt och dra nytta av billig arbetskraft, har det blivit populärt att attackera multinationella företag och deras offentliga företrädare. De smutskastas och släpas genom gatorna som bovarna i dramat; onda lakejer till Satan och som vill förstöra miljön, förhindra jämlikhet och öka fattigdomen i världen.

Den globala kapitalismen är blott ett redskap för globaliseringsprocessen, där nationella gränser ska suddas ut och en mångfald av kulturer ska bli en enfald av konsumtionsreligion. Verktygen i denna superstatstanke är de global företagen som köper upp mindre, lokala affärer och effektiviserar dem. Men att enbart skylla på dessa företag och jaga deras chefer är fel. Problemet är spekulationsekonomin.

Aktieägare i dag köper andelar i dessa företag och förväntar sig en vinst tillbaka. De arbetar inte på företaget och bryr sig inte nämnvärt om dess utveckling, så länge det inte berör deras saldoinkomst. Företagsledningen blir nu tvungen att tillgodose två parallella intressegrupper: arbetstagarna och aktieägarna. Den förstnämnda gruppen utgör företagets grund, den senare garanterar en potentiell vinstökning och expansion.

Häri ligger problemet. Att det finns chefer för dessa företag som fullständigt skiter i sina anställda och vill effektivisera så mycket som möjligt, är en sak. Men faktum är att om den beräknade vinsten inte motsvarar aktieägarnas förväntningar, tvingas ledningen att skära ner på kostnader, vilket automatiskt innebär att människor förlorar sina jobb. Aktieägarna ger tusan i vem som mister jobbet - de i sin tur ser endast till sina ekonomiska intressen.

SpekulationsekonomiIF Metalls koncernordförande på Ericsson, Jan Robert Hedlund, har därför rätt när han hävdar att Ericsson "känner sig pressat till nedskärningar av både aktieanalytiker och ägare". I denna position är det inte lätt att vara Svanberg; antingen mister du förtroendet hos proffstyckare inom området och förlorar ägarintressen, eller så blir du tvungen att göra 4 000 människor arbetslösa. I de flesta fall väljer cheferna det senare alternativet, speciellt då det handlar om arbetstagare i flera olika länder, och som man kanske aldrig ens träffat på eller lärt känna.

En mer realistisk lösning på problemet hade varit att hålla företagen inom landet och vara trogen dess näringsliv och arbetskraft. Målet skulle vara samhällsnytta och inte rena ekonomiska vinster. Endast arbetstagare hade kunnat bli delägare och aktieägare i företaget - främmande intressen hade nekats tillträde. Proffsanalytiker hade blivit tillsagda att ägna sig åt riktigt arbete i stället. Den billiga arbetskraften hade inte varit önskvärd, p.g.a. dess destruktiva inverkan på samhället i sin helhet (det vi kallar "mångkultur" i dag är bara ett annat namn på import av lågavlönade arbeten). Vi behöver ett stabilt, tryggt näringsliv, inte ett växande globalt monster som gör ett fåtal människor rika och mäktiga, medan medelklassen exploateras och miljön förstörs. Dags att börja ta ansvar för oss själva, vår kultur och vår omvärld igen. Där börjar rättvisan.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008