Johann Wolfgang von Goethe:
Hur lär man känna sig själv? Genom meditation aldrig. Men genom handling.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Nedskärning och utför… | Hem | Försvaret och konflik… »

Göran Perssons 'flexibla moral'

Göran Persson är kanske en av de mesta raffinerade svenska politikerna genom tiderna. När Olof Palmes prostitutionshärva uppdagades i media, trodde man inte det var möjligt som hedesvärd socialist att gå längre. Göran Persson har, genom att gifta sig med Systembolagets chef, stödja mäktiga lobbygrupper och nu senast begära avdrag för att låta andra städa hans 12,5 miljonersvilla, dragit hela svenska folket vid näsan - inklusive hans tidigare partikamrater.

Göran Persson i klassisk poseVi minns honom som regeringens gudfader. När Herr Persson spatserade in i riksdagshuset reste sig alla. Den socialdemokratiske prästen betvivlade aldrig sin lära och tro. I debatter vann han aldrig med argument, utan stirrade ut sina motståndare och höll långa moraliska predikningar om vad solidaritet och gemenskap hette. Alla lyssnade med uppspända ögon och nickade - Sverige behövde en ny Per-Albin Hansson i ett modernt samhälle. Göran Persson var mannen.

När han talar har han ett lugn som utgör en kontrast till de andras högljudda ton. Det griper tag i människor, och får dem att dras till honom som ett barn som söker trygghet.

- Sofie Wiklund, ledarskribent i Dala-Demokraten (s)


När han lämnade sin post som partiledare började skandalerna hagla. Förutom att gå med i moderatgrundade JKL, en PR-byrå som specialiserat sig i klassisk lobbying och opinionsbildning, fortsatte han att utmana det socialdemokratiska paradigmet genom att utkräva avdrag för "hushållsnära tjänster", en förmån som högern tjatat sig till för att få sina lyxvillor i Stockholm städade till ett lägre pris. Persson var inte sen att hoppa på karusellen, trots att han i SVT:s partiledardebatt i slutet av augusti 2006 uttryckte sig på följande sätt: "Folk ska städa efter sig själva, det tycker jag gott".

Göran Persson är - precis som Palme och Bildt var - en sann politiker. Han företräder ingen annan än sig själv och lever på att inbilla andra att han är här för att hjälpa. I demokratier går politikers jobb ut på att charma och locka väljare till sina privata agendor, medan det faktiska maskineriet av marknadsrov och exploatering förtsätter att tuffa på i bakgrunden, där ingen vanlig medborgare vågar sticka in näsan.

Göran Persson predikarPersson vann svenskarnas röster genom att tilltala deras sociala och moraliska samvete. Han fördömde högerns privatiseringspolitik och gav sken av att vilja skapa en ny folkhemsstat förankrad i en global värld. Frihet, trygghet, jämlikhet och solidaritet var slagorden som basunerades ut i media. Hans framträdande, som utstuderat skulle reflektera hans enkla bondeuppväxt ute på landet, nära korna, arbetarna och naturen, var den perfekta förklädnaden för en girig och dominant maktsuktare.

Medan den simpla bonden finns kvar i Göran Persson förenar han den bakgrunden med en strategisk högerpopulism av imponerande mått. Han representerar fortfarande den lilla svensken, som varje dag drömmer om att bli rikare, mäktigare, större och oberoende det nya samhället. Faktum är att Persson inte är så grym, girig och hemsk som vi nu gärna vill få honom till. Sanningen är att han innerst inne är en symbol för oss alla; vår jakt på berömmelse och inflytande finns hos varenda hårt slitande arbetare på industrin och kontoret.

– Man har en åsikt så länge man har den, kommenterade Maud Olofsson om Perssons senaste utspel och tillade att han verkar ha ”flexibel moral”.

Kommentaren är talande för hela svenska folket. "Flexibel moral" är de facto den moderna svenskens levnadsstil. Vi saknar beständiga ideal och inpräntade vägledningar, i jämförelse med det gamla bondesverige då man levde efter en kultur och ett bysamhälles normer och värderingar. Ironiskt nog var den moderna socialdemokratin katalysatorn för upplösningen av denna samhällsstruktur och i dag har de traditionella patriotiska sossarna blivit internationella högerpopulister med socialistisk antydan.

Göran Persson lobbar säkert
Politik är som kvinnor: det kan bli nödvändigt att byta partner då och då.

- Citerat ur Lind, Kristoffer (red.), Tänkt och sagt av Göran Persson, Stockholm : Känguru, 2006


Göran Persson blev under sin verksamma tid som partiledare en arketyp för denna förrädiska socialdemokrati och den fortsätter nu i samma anda hos en mindre kompetent Mona Sahlin. Medan hon och Nuder slåss för att behandla symptomen av den nya moderna socialdemokratin - arbetslöshet, växande sociala klyftor, kriminalitet, otrygghet - spelar rävar som Göran Persson ett betydligt mindre riskfyllt men desto mer belönande spel. Valserna han drog i tv har bytts ut mot stora affärsuppgörelser bakom stängda dörrar. Dold av demokratins rökridå kommer han och hans medarbetare fortsätta verka ostört, allt medan den socialdemokratiska folkhemsdrömmen slås i spillror.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008