Marcus Aurelius:
Den äregirige söker sitt goda i en annans beteende emot honom, den njutningslystne i sina egna lidelser, den förnuftige i sina egna gärningar.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Muslimer är oss överl… | Hem | Kulturdekadens försva… »

Atomiseringens lockelser

Vi har tagit upp svenskens folkkaraktär förut, där vi kan se både fördelar och avigsidor hos oss själva. Det gjordes med inspiration av reflektioner från sekelskiftet, med verk som lik gärna skulle kunna ha skrivits i dag. Sedan dess har diskussionen tydligen avstannat, men tas nu åter upp av Göran Palm. Han har tagit tillfället i akt - när Sverige till slut blivit ordentligt mångkulturellt - att fråga ut utländska studenter om deras syn på svensken. En hel del av det vi har antagit sedan tidigare bekräftas: svensken är tystlåten (det talas om "De stummas land"), vi ser till att passa tiden och vår kärlek till naturen återkommer:

De ord svenskar använder när de beskriver naturen. Du förstår, detta språk är lyriskt! Jag häpnar. Det är som den store persiske -poeten Omar Khayyam. Jag har aldrig betraktat svenskarna som ickereligiösa.


Mer intressant är en kinesisk reaktion på vår syn på döden och vår (uppenbarligen) filosofiska mentalitet:

Att Ingmar Bergman kunde göra en så djupt filosofisk film som "Sjunde inseglet" på 50-talet när ekonomin blomstrade avslöjar en intressant mentalitet hos svenskarna. Ni är livsfunderande.


I vanlig ordning kommenteras även vår brist på nationellt medvetande, men nu med en spännande förklaring. Den chilenske ekonomen Mauricio Rojas skrev på 90-talet följande:

Svenskheten har alltid varit så naturlig att svenskarna till och med tror att de saknar nationalkaraktär.


Med andra ord är vi tvärtom så fästa vid vår karaktär att vi tar den för given, normal. Så långt det neutrala/positiva. Det negativa? I Palms undersökning märker vi en stark reaktion på svenskarnas brist på respekt för äldre. Maureen från Zambia/Uganda säger:

Jag har rest väldigt mycket och bott i många länder, men den svenska respektlösheten mot äldre har jag inte mött någon annanstans, den är unik.


'Friheten' lockar med ett förblindande ljus.Samtidigt uttalas uppskattning för hierarkilösheten i Sverige. Detta är frustrerande; det är som om man inte känner till konsekvenserna av friheten. Man tycker inte om respektlösheten, men man förstår inte att denna beror på just den brist på hierarki man hyllar. Det är detta som friheten, eller "bristen på hierarkier", paradoxalt nog tycks innebära: man isoleras så mycket att man tappar respekten för sina medmänniskor.

Det är detta de goda indierna talar om när man menar att vår bedrövliga tidsålder Kaliyuga bara "till 25 %" upprätthåller harmonin och ordningen i tillvaron. I Sverige är trenden att unga skall flytta hemifrån så tidigt det bara går, man skall vara så "självständig" som möjligt. Medan föräldrarna dagligen jobbar på sitt håll, sitter barnen på dagis och mor- och farföräldrarna sitter ensamma i sina hem eller på äldrehem. Var och en för sig, till vad nytta? Att äldre inte får någon respekt är inte konstigt eftersom man inte ger dem någon funktion; efter 65 är det resor och korsord som gäller tills man tynar ut i cancer eller dylikt. Den splittringen kan lösas bl.a. genom att låta äldre få den erkända position som skötare och uppfostrare av barnen.

Troligen gäller inte denna motsägelsefulla uppfattning (med den naiva tanken om den fantastiska hierarkilösheten kontra respektlösheten) alla utländska människor som kommer till Sverige, men den ekar skrämmande av den historiska process i vilken vi lockades av atomiseringens frihet, men inte såg vad det skulle leda till.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008