Johann Wolfgang von Goethe:
Alla kloka tankar har redan tänkts tusentals gånger, men för att göra dem till vår verkliga egendom måste vi noggrant tänka dem om igen, tills de slår fasta rötter i vår egen erfarenhet.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Psykiatrin är en omvä… | Hem | Atomiseringens lockel… »

Muslimer är oss överlägsna

För några år sedan upptäckte man att de s.k. girih-mönstren i islamisk arkitektur motsvarar samma princip som det moderna systemet med fraktaler. De muslimska arkitekterna hann med andra ord före västerländska matematiker med cirka 500 år (Mandelbrot upptäckte fraktala mönster på 1970-talet). Peter Lu, en av de amerikanska forskare som uppmärksammat sambandet, drar den tillrättalagda slutsatsen:

Vi vet inte hur mycket av matematiken bakom mönstren de islamska arkitekterna kände till. Men mönstren är inte skapade av tillfälligheter. De krävde mycket tankearbete. Jag hoppas att ett resultat av vårt arbete är att västerländska människor kommer att se på den islamska världen med vänligare ögon. I hundratals år låg de långt före oss inom matematik och vetenskap, det borde vi ta hänsyn till.


Islamisk kulturDet är i Dagens Nyheter man uttrycker ungefär samma baktanke: "Islamska arkitekter utnyttjade redan på medeltiden avancerad matematik som västvärlden förstod först på 1900-talet." Här sker det aningen mer subtilt, men mer generellt brukar man som argument för mångkulturen uttala sig om hur exempelvis muslimerna - som ju av en händelse kommit att bli en betydande kraft i det mångkulturella Sverige - är oss överlägsna p.g.a. det ena eller andra som nämnda människor uträttat under historiens lopp, exempelvis matematiska upptäckter. För om muslimerna har en kultur av högre kvalitet, så måste vi ju välkomna dem in i vårt land för att vi skall kunna få ta del av deras suveränitet, eller hur?

Det kan låta rimligt efter mycket snabb reflektion, men tänker vi efter lite, inser vi det förrädiska i antagandet. De - och vilka andra folkslag som helst - kan få vara hur överlägsna de vill inom sina specialiteter, det kommer ändå inte att gynna vare sig dem eller oss att beblanda kulturerna. Det som gynnar kvaliteten (om vi kan kalla det så) i en kultur är att den på egen hand strävar mot ett eget utsatt mål, medan det som tvärtom degenererar den utvecklingen är när man tappar kulturell fokus. Det är samma fenomen som när en person vill vara duktig på allt i stället för att specialisera sig: denne blir medioker på allt, i stället för att bli en mästare inom ett specifikt område. Vi måste få odla vår egen trädgård.

Europeisk kulturFör att återuppta exemplet, så är muslimernas stora matematiska försprång troligen ett resultat av det faktum att islam förbjuder målningar av figurativ art (även om det förekom i vissa former i en del muslimska länder), varför man i stället fått koncentrera sig på abstrakta mönster som ju öppnar upp för matematiska spekulationer - kan man inte se, förstärks hörseln, så att säga. Det är vad vi skulle kunna kalla ett "kulturellt val", och det har de rätt att göra, men det de då saknar är en tradition av avancerad bildkonst, och den skulle mångkulturförespråkarna i Europa aldrig ha att se tillbaka på om man anammat den islamiska, "överlägsna" kulturen, då den inte tillåter en Rembrandt. Man kan inte både äta kakan och behålla den. På samma sätt tillåter den västerländska kulturen (bevisligen) inte sådan extrem fokus på matematisk arkitektur som den islamiska och därmed hamnar vi på efterkälken på det området.

Men vi skall förstås inte se det som förluster, utan snarare som tillgångar, som ett resultat av medveten kulturell selektion. Västerlandet förfogar över en fantastisk tradition med mästerliga målade tavlor; det vore helt verklighetsfrämmande att tänka sig ett Europa utan genier som Tizian, Dürer och Botticelli. På motsvarande vis har den islamiska världen en rik tradition av abstrakt konst, med dekorativa ornament och geometriska sammanflätade mönster - alla med matematiska upptäckter som följd. Låt den princip som tillät denna specialisering få fortgå: "Ingen fågel flyger för högt - så länge han flyger med egna vingar." (William Blake)
 
Des
09 april 08 - 04:23
kommentera Des

Jag hoppas verkligen du är ironisk!
Det är väl inte SNUS uppgift att vara etnomasochister?

Ensittare
13 april 08 - 14:11
kommentera Ensittare

Des:

Om man läser hela artikeln är det nog lättare att förstå dess poäng.

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008