Johann Wolfgang von Goethe:
I politiken liksom på sjuklägret kastar sig människorna från den ena sidan till den andra för att ligga bättre.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Identifikation | Hem | Muslimer är oss överl… »

Psykiatrin är en omväg

Samhället är ofta tragikomiskt, men situationen kring den svenska psykiatrin är i världsklass. Den psykiska ohälsan bland unga ökar lavinartat och nu köar några hundra av dem till BUP. Det i sig är tragiskt, men vad som är mer komiskt är att man inte helt oväntat nu sätter in överväxeln för att kunna ta emot fler patienter. Själva flödet av dessa arma själar vill man förstås inte hindra.

Många vill ut, men faller i händerna på samma system som dödar dem inifrån.Ingen förstår varför t.ex. ADHD och liknande tillstånd uppkommer, men även om ingen känner till detaljerna, så kan vem som helst räkna sig till att när vi lever i ett samhälle som dels inte har någon eugenisk policy och dels inte skänker någon som helst spirituell mening åt våra liv, får det i längden mycket allvarliga konsekvenser för människorna som lever i det. Det hänger mycket ihop med den materialism som säger att det viktigaste är om man tjänar några extra kronor, men man bryr sig inte särdeles mycket om huruvida den arbetsinsats man hänger sig åt minst fem dagar i veckan är meningsfull och utvecklar människan positivt, eller om den faktiskt bara urholkar själen mer och mer för var dag som går.

Det fantastiska i traditionella samhällen var hur man lät inlemma allt under ett tak: funktion och mening var intimt förenade. Det var inte så att man som i dag frenetiskt delar upp saker och ting, så att vi först går till jobbet och sliter några timmar och sedan besöker vår psykiater för en dos själavård; "arbetet" var en del av själavården, och är det i alla samhällen med ett väl uttänkt system för sina medborgare. Den syssla man ges är så pass meningsfull att man inte behöver särskilt mycket mer rent själsligt.

Ritualerna förr hade ett spirituellt syfte.Vi skall förvisso inte dra det för långt: naturligtvis är det traditionella samhället också ett där man lät det andliga livet vara frånskilt de vardagliga sysslorna. Här kommer de gemensamma ritualerna in: Medan man i dag beger sig ensam till en "hjärnskrynklare" och talar ut som sina problem, fanns "psykiatrin" förr alltid i den gemensamma kulten, där man i en process blev ett med allt. Den enskildes bekymmer var allas angelägenhet. I och med det sammanbundna förhållandet mellan alla parter i det traditionella samhället, uppstår en ömsesidighet som alltid innebär att det som tjänar individen också tjänar kollektivet och vice versa. När individualister och socialister - som båda har så rätt men också har så fel - slåss om vem som sitter inne med den bästa ideologin, förstår vi - i ljuset av det vi sagt - vilka förödande och rent ut sagt onödiga konsekvenser den atomiserande mentaliteten har.

Det ansvarigaste vore inte att sätta in mer resurser på psykiatrin, utan på att fråga sig vad som är fel med samhället och försöka göra någonting åt det, oavsett om det inte är "ekonomiskt gångbart", oavsett om det är "diskriminerande" och oavsett om det på annat sätt inskränker det liv vi lever i dag. Vi har allt att vinna.
 
Cornelius
11 februari 08 - 11:38
kommentera Cornelius

Intressant artikel, men just ADHD är väl kanske inte den bästa diagnosen att exemplifiera resonemaget med. Det är knappast något mysterium varför ADHD existerar och i artikeln antyds eugeniska orsaker som en tänkbar förklaring.

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008