Marcus Aurelius:
Fördra lidandet, men inte som ett offer för att väcka medlidande eller beundran, önska blott detta enda: att bruka och styra dina krafter på ett sätt som är det samhälleliga förnuftet värdigt.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Holier than thou | Hem | Identifikation »

Terrorism och kognitiv dissonans

Terrorism är ett hett ämne i dagens politiska debatt. Samtidigt är det ett av världens mest missförstådda koncept som fått katastrofala följder för den världspolitiska situationen i dag. Sedan den 11:e september har jakten på terrorism trappats upp mer och mer. Det räckte inte för USA att ockupera Irak, utan härnäst verkar även Iran stå på tur - trots att ett nytt krig - med tanke på Amerikas nuvarande ekonomiska och politiska situation - skulle vara en idiotisk omöjlighet att genomföra. Israel, Amerikas kontroversiella bundsförvant, har redan skickat ut en avancerad spionsatellit för att övervaka den Israelkritiska regimen. Historien upprepas och vi finner att Osama bin Ladin har rätt - igen. Kan hans terrordåd rättfärdigas?

Som man bäddar får man liggaTerrorism är en reaktion som, trots att vi i dag matas fulla av tv med lögnen om att terrorister "hatar" vår "frihet" och vill oss illa, alltid utlöses av ett angrepp från den ena parten. I bin Ladins fall handlar det om USA:s svek. Trots att han, precis som Hitler under andra världskriget, var en av de få som vågade trotsa och mota tillbaka kommunismen i världen, valde Amerika att ockupera Afghanistan. Efter att Irak blev nästa offer för supermakten i väst, fick man nog. Signalen som bin Ladin ville skicka kunde inte ha varit mer tydlig: lämnar ni inte oss ifred, lämnar vi inte er ifred. Genom att attackera symbolen för Amerikas välstånd, makt och trygghet, avslöjade terroristdådet den 11:e september att Amerika var ett land i upplösningstillstånd. Uppköpt av israeliska intressen, global handel och korrupt oligarki, omvandlades bilden av USA från en välmenande superstat till ett skräckexempel över västvärldens utveckling de senaste 50 åren.

Liknande terrordåd skedde i Jokela, Finland, där studenten Pekka-Eric Auvinen dödade åtta och skadade tio skolkamrater. Hans budskap: ert samhälle är falskt och korrupt, detta är vad ni förtjänar. Flera bombattentat i Storbritannien har följts av massdemonstrationer där muslimer i Europa förklarar västvärlden diaboliskt ond och korrupt. Alla dessa fenomen har en sak gemensamt: de är terroraktioner och är alla motiverade av en känsla av maktlös inträngdhet.

Terrorism föds när vi tvingas bli en del av ett system vi vägrar infinna oss. I stället för att som de flesta moderna människor försöka leva ett dubbelliv där åsikterna om vad som är rätt och fel klyvs, väljer terroristen att följa den väg som han eller hon anser vara sanning. Alternativet är att acceptera och finna sig i situationen, trots att man innerst inne inte vill försvara den. Fenomenet kallas kognitiv dissonans och är den naturliga produkten av att inte våga stå upp för vad som är rätt, utan i stället stå bakom den normbildande paradigmet för ett samhälle ingen tror på.

Terrorister böjer sig inte för kognitiv dissonansBin Ladin valde att trotsa Amerikas ockupation av Mellanöstern. Han valde att slå tillbaka. Var hans handlande korrekt? Ur ett större perspektiv, kanske inte. Han är just nu den mest jagade brottslingen i världen och har egentligen bara förvärrat sin egen situation. Men detta räknade han nog med och hör egentligen inte till saken. Ur ett idealistiskt hänseende följde han bara sin tro på nationell självständighet och frihet. Pekka-Eric Auvinen led av samma dilemma: i stället för att följa systemet som alla hans får till klasskamrater, valde han att göra revolt och med våld tvinga människor till att bryta sin kognitiva dissonans. Handlade Pekka-Eric korrekt? En hel del människor strök med, till synes "oskyldiga" människor, och handlingen i sig var knappast pragmatisk. I stället blev han utdömd som en mobbad idiot av media och uppnådde ingen faktiskt samhällsförändring.

Poängen här är inte att bin Ladin och Auvinen dödade oskyldiga människor för att försvara sig mot förtryck. Ingen människa som ställer sig bakom vårt samhälle och medvetet går med på att följa i dess spår, är "oskyldiga". Det fysiska förloppet av terroraktioner är inte relevanta, även om de får verkliga konsekvenser och säkerligen gör många anhöriga ledsna. Vad vi reagerar på är den symboliska kraften bakom dåden. En brinnande skyskrapa är lika mycket en krossad byggnad som en symbol för ett söndersplittrat samhälle. En skolskjutning lämnar inte bara kvar en hög med blodiga människolik, utan även motståndet och vägran att acceptera, vägran att finna sig i det falska och oärliga.

Som nihilist hyllar man inte terrordåds fysiska implikationer. Varken människorna som dog den 11:e september eller offren för Jokelamassakern "förtjänade" att dö. Men det vi sörjer är inte deras liv, utan anledningen till att detta skedde. Vi lever våra liv i lögnen om att bin Ladin och Auvinen bara är psykiskt störda människor som styrs av Satan att döda och förstöra. Trots att vi samtidigt kan göra samma sak - döda vår kultur, förstöra vårt samhälle och misshandla andra kulturer och folk - genom att hänvisa till koncept som endast vi har rätt till. bin Ladin får aldrig lov att försvara sin nations strävan efter frihet, för den sortens frihet hindrar vår globalistiska utveckling. Auvinen fick aldrig lov att försvara sig mot massans dumhet och förtryck, för den sortens förtryck är den faktiska förutsättningen för hela vårt liberaldemokratiska samhällssystem.

Terrorism kan inte hyllas eller fördömas, men förståsTerrorister är dissidenter, men det som skrämmer oss är att de är ärliga och vågar agera. Vi vill att de ska förbli mekaniska robotar, precis som vi själva, för då slipper vi att ta tag i situationen och lösa den. I stället väljer vi att klaga hemma vid köksbordet och skylla ifrån oss på samma politiker som vi tillsatt och samma samhälle som vi själva bidragit till att skapa. Därför hade bin Ladin rätt. Därför hade Auvinen rätt. Vi är inte oskyldiga - tvärtom, vi är i förlängning de enda som kan hållas ansvariga för både terrordåden och anledningen bakom dem. Vi har förslavat, häxbränt, utdömt, utskrattat och ignorerat de röster som gång på gång har varnat oss för vår samhällsutveckling. Nu måste vi skörda frukterna av att leva våra liv i lögn, och terroristerna - trots sina brutala och hänsynslösa sätt att uttrycka sig - förmedlar denna reflektion av oss på ett sanningsenligt sätt som både smärtar och bedövar.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008