Joseph Conrad:
Vi lever som vi drömmer - ensamma.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Smygtotalitarism på a… | Hem | Terrorism och kogniti… »

Holier than thou

I den av regeringen tillsatta klimatberedningen kommer man ibland överens partierna emellan (!), men vår förvåning är inte stor när det hela tycks vara ett spektakel som går ut på att visa vem som är mest from i klimatfrågan, vem som sätter de högsta målen. Oppositionspartierna sätter press på nuvarande regeringen genom att ställa krav på en minskning av utsläppen i Sverige med 40 procent (räknat från 1990 till 2020).

Reinfeldt stirrar bitskt på oppositionens utmaning, men kan ingenting säga.Huruvida klimatförändringarna beror på människan eller ej är inte av större betydelse i sammanhanget, det är inte det de politiska partierna bryr sig om – just nu råkar klimatfrågan fungera som ett vapen man attackerar sina motståndare med. Man kan nästan likna det vid Förintelsen: det spelar ingen roll om nazisterna gasade judar ”med flit” eller ej, huvudsaken är hur den nästan mytomspunna berättelsen om Förintelsen används i dag. På SNUS har det talats en del om vikten av att låta målet helga medlen och hur förhållandet mellan mål och medel kan förhålla sig; här har vi ett utmärkt exempel på hur detta förhållande kan vridas och vändas: inför svenska folket är att rädda klimatet ett mål man ämnar uppfylla – men i själva verket är det för politikerna ett medel man använder för att klättra i den politiska hierarkin.

De borgerliga partierna vet precis vad det rör sig om, men kan inte anklaga oppositionen för miljöpopulism – vilket annars skulle ha varit med all rätt - eftersom det inför folket skulle avslöja det falska och ytliga i det skådespeleri om klimatet som båda parter utnyttjar. I stället säger man lite försiktigt att målet inte är realistiskt. Detta med anledningen att man i egenskap av regering har det största ansvaret att utföra målen, men samtidigt vill man behålla klimatanklagelser som något legitimt när man väl hamnar utanför igen, d.v.s. när regeringstiden är slut och man måste anklaga den då rådande regeringen för något för att ta tillbaka sin position. För skulle man mot förmodan gå till attack mot socialdemokraterna för miljöpopulism, skulle det bara fungera fram tills det att Mona Sahlin blir statsminister och man själv tvingas anklaga socialdemokraterna för att inte bry sig tillräckligt mycket om miljön – eller, förlåt, för att inte bry sig tillräckligt mycket om klimatet, ty utanför klimatfrågan tycks någon miljö att bry sig om inte existera.

Att det bara är en fråga om politisk makt är inte svårt att se när man läser mellan raderna: ”Det är ekonomiska styrmedel och internationell politik som är de centrala frågorna. Det här är alldeles för viktigt för att lämna till miljöpartiet”, säger Carl B Hamilton (fp). Med andra ord: ”Vi vill också utnyttja den nya trenden för att rättfärdiga vår politik.”
 
Strength and Anger
21 januari 08 - 15:27
kommentera Strength and Anger

Det vore intressant att höra hur snus ställer sig till klimatförändringarna. Tror ni att de är orsakad av människan?

Strength and Anger
21 januari 08 - 15:28
kommentera Strength and Anger

Det vore förresten också intressant att höra vad snus säger om förintelsen. Tror ni att den har inträffat?

Ensittare
22 januari 08 - 13:48
kommentera Ensittare

Strength and Anger: Vad gäller Förintelsen måste jag först veta vad begreppet innebär. För egen del är jag ganska säker på att en massa människor dog i Nazityskland i s.k. koncentrationsläger. Att det skulle ha hänt genom gasning och om det gjordes med Hitlers medgivande vet jag inte (och det är väl detta som måste ingå för att de flesta skall kalla det “Förintelsen” med stort F).

Däremot är jag tämligen säker på att mycket av det som uppges om Förintelsen är rent mytologiserande; många av vittnenas berättelser är ibland helt absurda (och då menar jag sagostoff med magiska händelser o.d.), och den klassiska siffran “sex miljoner” faller ganska platt när vi får reda på att många judar proklamerat för den långt innan andra världskriget. Vi kan lägga till att de olika forskare som var för sig räknar ihop offren till just sex miljoner har helt olika siffror de olika lägren sinsemellan, vilket troligen betyder att man helt enkelt velat “fylla ut” det totala antalet på måfå för att få ihop till de där sex miljonerna, en siffra man tydligen måste uppfylla för att få behålla sitt arbete.

Alexis
22 januari 08 - 14:14
kommentera Alexis

“Det vore intressant att höra hur snus ställer sig till klimatförändringarna. Tror ni att de är orsakad av människan?”

1) Det mesta tyder på att så är fallet

2) Även om det inte stämde så är vår miljö fortfarande hotad av överbefolkning, överexploatering och överkonsumtion

“Det vore förresten också intressant att höra vad snus säger om förintelsen. Tror ni att den har inträffat?”

1) Vi bryr oss inte

2) Oavsett om F inträffat eller ej, påverkar inte vår filosofi och samhällsuppfattning

3) F kommer att inträffa igen om vi inte lär oss av historien

Strength and Anger
01 februari 08 - 09:14
kommentera Strength and Anger

Tack för ordentliga svar
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008