Johann Wolfgang von Goethe:
I politiken liksom på sjuklägret kastar sig människorna från den ena sidan till den andra för att ligga bättre.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Progressivitet är en … | Hem | Smygtotalitarism på a… »

Snabblånen "regleras", svindeln fortsätter

Europaparlamentarikern Olle Schmidt (fp) kan nu klappa sig själv på axeln för att ha drivit igenom nya direktiv för de så kallade snabblånen: lån via t.ex. SMS där räntan oftast närmar sig tresiffriga belopp. Oanade och dåligt informerade låntagare "messar" sig till enorma skulder hos kronofogden utan att förstå vad som egentligen har skett. De nya direktiven tvingar företagen som erbjuder snabblån att ta kreditupplysning och göra det lättare för kunden att räkna ut total lånekostnad. Slutet gott, allting gott? Knappast.

Snabblån är ett nytt sätt att exploatera och tjäna pengar på människor. Genom att locka med omedelbara lån utan att märkbart redovisa de skamliga räntesatserna, tvingas många låntagare att gå i direkt skuld till företaget, som sedan gradvis kan införa tidsbegränsningar för när lånet ska vara inbetalt. Låntagaren hamnar då i en ond cirkel av skulder och kan tvingas sälja av sin egendom, inklusive huset, för att kunna betala företaget. Samma kris råder just nu på bostadsmarknaden i Amerika tack vare den omtalade räntefunktionen "subprime mortage", som låter människor med låga kreditvärden låna oerhörda summor inom en begränsad tidsperiod, något som nu har gjort både låntagare, företag och merparten av den amerikanska ekonomin bankrutt.
Pengarna förslavar oss - igen!
Dessa snabblån må än så länge betraktas som ofarliga, men trenden pekar mot en hänsynlös, kapitalistisk funktion som inte är önskvärd i någon ekonomi. Den utnyttjar människors dåliga koll på sin privatekonomi och fångar intresset hos dem som älskar att låna men har problem med att betala tillbaka. Detta är också själva svindeln: snabblåneföretagen gör snabba pengar på människors dumhet. Man försvarar svindeln genom att hävda att människor själva är kapabla till att styra över sina lån, fastän verkligheten tydligt pekar på att så inte är fallet. Det är legaliserad exploateringen och ännu ett led i korruptionen i vårt moderna samhälle.

Medan EU-direktiven som Schmidt har lagt fram är positiva, är det samtidigt uppenbart varför dessa snabblån inte förbjuds: de genererar pengar. Han beskriver hur "marknaden för konsumtionslån inom EU är mycket stor och motsvarar 800 miljarder euro (cirka 7.500 miljarder kronor)". Där har vi också svaret: vår käre folkpartist är en sann liberal kapitalist som sover gott med vetskapen om att en redan utsatt medelklass bör fortsätta slava under en girig, hänsynlös, fri marknad. Ingen klagar, i alla fall inte de som kammar hem storvinsten.
 
Dissident
17 januari 08 - 04:22
kommentera Dissident

Din bild av Olle Schmidt stämmer väl överens med min. Jag har faktiskt träffat honom personligen vid ett tillfälle, för ett par år sedan. Jag passade då på att fråga honom om EU:s jordbrukspolitik, och vad exakt som var vitsen med denna. Fastän jag bara var 17 år vid tillfället lyckades jag inför en fullsatt sal pressa ur honom ett “Ja, du har rätt. Jag tycker inte heller att det finns något bra med EU:s jordbrukspolitik i dagsläget. Den fungerar helt enkelt inte”. Jag fick även tillfälle att efter ngt tramsigt humanistiskt uttalande från hans sida ställa lite frågor om demokrati, men det kan jag spara till ett annat tillfälle.

Väl skrivet, Alexis!

// Resistent Dissident

Alexis
17 januari 08 - 09:20
kommentera Alexis

Förträfflig anekdot — glasklar!

Fler nihilister bör närvara vid kommunalmöten och egga politikerna med obekväma frågor. Sådant tycker demokrater om; att tissla och tassla, men aldrig agera.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008