Søren Kierkegaard:
Folk kräver yttrandefrihet som en kompensation för tankefriheten de aldrig använder.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Idol för en dag | Hem | Progressivitet är en … »

Våldet växer, tv är skurken

Då var uppmärksammat igen: våldet i det svenska samhället har ökat och boven i dramat är som vanligt den demoniska televisionen. Det påstår domare Olle Ekstedt i sin senaste debattartikel, där han argumenterar för att massmedia serverar våld som underhållning (Goddag Yxskaft!) och därmed motverkar politikers försök att stävja brottsligheten i landet.

MisshandelDenna tankegång påminner om 70-talets hets mot "satanisk" rockmusik och 2000-talets hysteri över rasism och diskriminering. Idén är densamma: vi söker efter trender i samhället som kränker våra moraliska föreställningar och tillskriver fenomenen något socialt, som indirekt betyder att vi kan fortsätta på samma spår och därför endast behöver förändra en minimal social variabel i sammanhanget. Stoppa drogerna genom att skicka ut flygblad till skolorna, stoppa rasismen genom att visa att alla människor har två ben och två armar, stoppa diskrimineringen genom att höja kvinnors löner och stoppa våldet genom att kramas på tåget. Vi går inte till botten med våra samhällsproblem utan skyller ifrån oss på någonting simpelt som datorspel, skräckfilmer, nynazister eller terrorism, och sjunker sedan tillbaka in i de gamla mönstren utan att göra någonting åt saken.

Dessa moraliska ondskor som vi skapar är endast placebo-argument; falska invändningar som vi använder för att kunna slå oss ner i tv-soffan och fortsätta våra dagliga liv, som om ingenting hade hänt. Ingen orkar - eller vågar - nämna att våldet i samhället till stor del beror på en avsaknad av folkgemenskap och kulturell samstämmighet, eftersom det innebär att vi måste släppa taget om vårt ego och se till världen runtomkring oss. Det är alldeles för diskriminerande, då det kränker vår tilltro till det pluralistiska samhället där alla människor, oavsett etnicitet, kultur, klass eller kön, kan leva tillsammans i en enda stor marxistisk drömvärld. Men våldet är här för att stanna och det försvinner inte. Fler kommer att falla offer för det kyliga samhällsklimat vi själva har bidragit till att skapa. Politikerna är endast uppköpta nickedockor, upprepandes sina dogmatiska klyschor på vers. Riksdagspoeterna lever i trygga, svenska bostadsområden där pengar alltid räddar en undan skiten man själv skapat.

Det moraliska hyckleriet infinner sig även klart och tydligt i publik debatt. Att skylla våldet i samhället på televisionen är inte bara fegt utan även korkat. Den individ som ser Mikael Persbrandt fylla en rånare med hagel på bio och sedan går ut och skjuter ner sin kompis, har troligtvis psykiskt allvarliga problem och skulle därför antagligen i vilket fall som helst ha blivit utsatt för liknande händelser, som utlöst en sådan reaktion. Vanligt folk slår inte ihjäl varandra för att de tittar på tv. Televisionen kan säkerligen bidra till en viss syn på våld, men är knappast den primära eller utlösande faktorn för den nuvarande trenden i det svenska samhället. Problemen ligger djupare än så.

Vad Ekstedt däremot avslöjar i sin debattartikel, är att han inser hur allting marknadsförs och profiteras på i vårt samhälle. Klyftan mellan den mediala och verkliga världen är enorm. Varför hycklar vi över detta faktum? Är någon förvånad över att massmedia tar över när all traditionell kultur håller på att försvinna? Är det konstigt att ett samhälle blir våldsamt när det är baserat på en atomiserad samhällsbild, där man kallas "svensk" så länge man har någonstans att bo och arbeta? Om vi inte har fler saker än jobb, politisk övertygelse och pengar som håller människor samman, vad förväntar vi oss? Televisionsreligionen binder oss samman socialt men förhärligar samtidigt vår individuella situation som människor och förnekar oss därmed ett helhetsperspektiv på hur ett friskt samhälle fungerar.

Våld på tvVi kan inte skylla på televisionen, för än så länge är inte folk dumma att de går ut rånar bara för att de har sett det på tv. Vi kan inte skylla på invandrarna, därför oavsett deras representation i statistiken så fallerar vårt samhälle även svenskar emellan. Vi kan inte skylla på rasism, diskriminering, intolerans, hat, Kina, terrorism eller UFO från yttre rymden, därför samtliga av dessa argument är luftslott som vi själva byggt upp för att undvika verkligheten.

Just därför kommer våldet i vårt samhälle att fortsätta öka. Den förhärskande individualismen som har brutit ner kulturell konsensus är vår tids moraliska dekadens och den föds av såväl massmediala tv-präster, som hycklande domare och andra offentliga företrädare för ett "fritt" och "medmänskligt" samhälle. Men dessa ord ringer tomt och har sedan länge förlorat sin betydelse. De är viskningar och rop i natten, böner till en moralisk Gud som vägrar ge dem svar. Tystnaden förseglar allt.
 
Oden
16 januari 08 - 14:04
kommentera Oden

Men krig(våld) är ju livet i sin essens? Och en pacifistisk robot är väl inget du vill vara?

Alexis
16 januari 08 - 21:49
kommentera Alexis

Meningslöst våld är just det: meningslöst. Det våldet som jag pratar om här är ett uttryck för och en reflektion av kriminalitet och ökade degenerativa element i samhället.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008