Maailma on mikä on, ja voit joko torjua sen pehmein harsoin peittelemällä tai sitten katsoa suoraan kohti, ja nähdä itsesi minä olet. Tämän tiedettyäsi voit nähdä virrassa tulevan kädenjälkesi; sitä ennen vain sameita unelmia.
« Rikos ja rangaistus | Home | HS: Nuoret nauravat … »

Kirja: Suomalaisten Afganistan-sotilaiden palkka herättää kateutta

Torstai 30 Syyskuu 2010

"Suomalaisten rauhanturvaajien palkka- ja lomaedut aiheuttavat kateutta Afganistanin rauhanturvaajien keskuudessa, kirjoittaa brittitoimittaja Nick Allen tuoreessa kirjassaan.

Suomalaissotilaat saavat Afganistanissa Allenin mukaan noin 5 000 euroa kuussa. Summa sisältää vaarallisesta työstä maksettavan 80 euron lisäpäivärahan.

Kateutta herättävät Allenin mukaan myös suomalaisten oikeus kolmeen kahden viikon lomaan kuuden kuukauden Afganistanin-palveluksensa aikana.

Allen kirjoittaa suomalaisista rauhanturvaajista kirjassaan Embed, jossa hän kertoo kokemuksistaan eri maiden tukikohdissa eri puolilla Afganistania. Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisessä tukikohdassa Pohjois-Afganistanissa hän vieraili maaliskuussa 2009.

Allen kuvailee myös suomalaisten ja ruotsalaisten kulttuurieroja yhteisleirissään. Ruotsalaiset nais- ja miessotilaat nukkuvat samoissa tiloissa, mikä suomalaisilta on kielletty.

Eräs suomalaisupseeri paheksuu ruotsalaissotilaiden vapaampaa ulkonäkösäännöstöä.

"He [ruotsalaiset] pitävät henkilökohtaisena ihmisoikeutenaan pitää pitkää tukkaa ja partaa. Mutta kun siihen kerran suostuu, paluuta ei enää ole", upseeri sanoo Allenille."

Lähde

Pitäähän sitä maksaa, sillä kahdella tonnilla kuussa ei kukaan lähde tuonne luoteja väistelemään. Tavallisen talliaisen silmissä viisi tuhatta euroa kuussa kuuden viikon lomineen puolen vuoden komennuksen aikana voi tuntua kovalta, mutta onpa työllä sitten vaatimuksensakin, eikä mikään määrä työturvallisuussäännöksiä peitä alituista kuolemanuhkaa alleen. Luulisinpa, että tuo summa alkaa tuntua yht'äkkiä kovin pieneltä, kun ympärille alkaa satamaan kranaatteja, tai tienvarsipommi vie taistelutoverin mukanaan.

Mitä ulkonäköön tulee, niin käsittääkseni Afganistaniin mennään sotimaan eikä niinkään vaalimaan omia henkilökohtaisia piirteitään.

Ei kommentteja

Paluuviitteen osoite: http://www.anus.com/tribes/fnus/pivot/tb.php?tb_id=521

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible on this site until it has been approved by an editor.

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
Copyright © 2006-2007 FNUS