Maailma on mikä on, ja voit joko torjua sen pehmein harsoin peittelemällä tai sitten katsoa suoraan kohti, ja nähdä itsesi minä olet. Tämän tiedettyäsi voit nähdä virrassa tulevan kädenjälkesi; sitä ennen vain sameita unelmia.
« Suomalaiselle maidoll… | Home | Antibioottien tehon h… »

Käännös: Pieni maailma

Lauantai 15 Marraskuu 2008

Vijay Prozakin artikkeli "The small world" käännettynä suomeksi. On eräs iäkäs sanonta, josta paljastuu meidän epäluottamuksemme syvyys yhteiskuntaa kohtaan yksilöinä. "Pidä pääsi matalalla," meidän isovanhempamme kertoivat vanhemmillemme, joka tarkoitti: työskentele kovaa äläkä välitä muusta.

Tämä mielenkiintoinen lause kertoo ensiksi, että vain omista asioistaan huolehtiminen on välttämätöntä päästäkseen tätä raakaa maailmaa pakoon, ja toisekseen, että tästä maailmasta tulee paeta koska sen tarkastelemisessa ei ole mieltä -- niin kuin kiintopisteiden etsiminen rannalta itse ollen kaoottisen virran viemänä, se on häkellyttävää, jopa pelottavaa.

Sukupolvi tai pari myöhemmin voimme kuitenkin nähdä tämäntapaisen anarkistisen, "elää ja anna elää" lauseen ongelman. Jollei yhteiskuntaa opasteta kokonaisuutena, se siirtyy kollektiivina kohti alinta yhteistä nimittäjää, ja heräät työn horroksestasi 60-vuotiaana tajutaksesi, että maasi on siirtynyt kohti kolmatta maailmaa. Kuinka näin pääsi käymään? Pää alhaalla tarkoittaa tiedottomuutta kaikesta muusta paitsi itsestään.

Tällä hetkellä kyynisyys on huipussaan, kun yhteiskuntamme välttämättä tahtoo huutaa epäonnistumisistaan vuorista korkeimmalta. Etsimme pelastajia, tai jotain toista joka välittäisi, tietämättä että kuulijan pitää ymmärtää viestin tärkeys ennen kuin hän lähtee etsimään sen alkuperää.

Me harhoista vapaat olemme muiden tavoin puhki, mutta muista syistä. Olemme väsyneet näkemään pahojen tyyppien aina voittavan samalla teeskennellen olevansa hyviä. Olemme väsyneet näkemään massan suosikkien tukahduttavan paremman vaihtoehdon. Olemme palaneet loppuun huomatessamme kerta kerran jälkeen yhteiskunnan jatkuvassa liikkeessä ja kilpailussa, ilman että se koskaan loisi selkeyttä.

Myös useimmat ihmiset ovat saaneet tästä tarpeekseen, ja he muuttuvat kielteisiksi. He puhuvat pahoin maistaan, kansallisuuksistaan, perheistään, itsestään ja heidän lajistaan. He tuntevat olevansa voimattomia muutoksen edessä, joten he luovuttavat. Luovuttamiseen on lukemattomia tapoja, mutta suurimmat ovat itsemurha, itsetuhoinen käyttäytyminen ja vallitseva negatiivisuus, joka johtaa jatkuvaan huonoon itsetuntoon.

Media auttaa tätä prosessia eteenpäin. Huonot uutiset myyvät paremmin kuin hyvät, koska kuka jaksaa kiinnittää huomiota "kaikki hyvin" toteamukseen? Me reagoimme uhkiin enemmän kuin positiiviseen vakuutukseen, sillä uhat varoittavat meitä kaiken menettämisen mahdollisuudesta. Positiiviset ideat, mukaanlukien ehkä paremmat valinnat, ovat riskejä ilman varmaa palkintoa siinä missä palkkiomme on nyt taattu.

Nyt kun media on demokratisoitu, olemme lisänneet ilmoitustauluja ja torvia töräytelläksemme epäselvien symbolien sekasotkuja tähän soppaan. Keskiverto bloggaaja, kuten tavanomainen trendien haistelija rock-konsertissa tai kampuksen iso nimi, luo statuksensa kertomalla ihmisille superlatiivein mitä he haluavat kuulla. Blogit pitäisi nimetä uudelleen "blouskuiksi," koska ne kaikki ovat louskutusta, tai ylitsevuotavaa puhetta ilman henkäystäkään välissä, paljoakaan sanottavaa, meemien toistoa, joiden avulla voimme syyttää jotakuta toista ja näin itse välttää ongelman käsittelyn.

Tästä seuraa, että me olemme itseään vastaan hyvin jakaantunut laji, itseään vihaava sivilisaatio, ja yksilöitä, jotka näkevät negatiivisuuden uskonomaisen selvyyden yhtä vahvasti kuin he huomaavat oman tehottomuutensa. Pojat, kaikki mitä me voimme tehdä on jatkaa saman saamarin tempun yrittämistä, joka ei onnistunut viimeisellä kuudella miljoonalla kerralla, mutta... yrittäkää kovemmin!

Kun tämä päivittäisen happamuuden nousu hyökkää, siirrymme yhtä vaistonvaraiseen käytösmalliin kuin syöminen: katsomme alaspäin. Luomme käytännössä pienoismaailman, joka muodostuu pöydästämme, mitä luemme, tietokoneestamme, lautasestamme, polvistamme pöntöllä istuessamme. Pidämme päämme matalana jottei meidän tarvitse yrittää hakea paikkaamme kun katsomme kokonaisuutta.

Olemme käytännössä luoneet kaikista hallitsemistamme asioista pienoismaailmoja, ja jättäneet suuren maailman huomiotta, sen jossa kaikki syyt liittyvät tapahtumiin seurausten vyöryssä. Olemme irtautuneet todellisuudesta itsen määrittämään tilaan. Se ei eroa hiekkaan päänsä piilottavasta strutsista, tai lapsesta, joka sukeltaa peiton alle välttääkseen näkemästä pelottavaa elokuvaa.

Jotkut haluavat esittää olevansa tietoisia ja cooleja, ja he ilmaisevat tätä ajatusta a) irtautumisella maailman suurista ongelmista ja b) uusien "ratkaisujen" keksimisellä, joiden he luulevat parantavan heidän ulkokuvaansa. Tämä uskomus, massanusko, on monituhatvuotinen suuntaus joka kuvastaa yhteiskunnan rappiota uuden alan raivaamisesta saaliista kinastelemiseen.

Nämä ihmiset kannattavat epätodennäköisiä ihanteita, koska noita ihanteita ei voida koskaan toteuttaa. Vaikka he ovat "aktivisteja," jotka viettävät kaiken aikansa blogaten, protestoiden ja vihreitä (tm) kondomeja pesten, he eivät odota oman toimintansa olevan hyödyllistä. Se on elämäntyyli.

Muotihile, tämän korkein kehitysaste, näkee tämän trendin sellaisena kuin se on: sosiaalisena välineenä tai muotina, ja käyttää sitä sopivalla tavalla. He puhuvat aatteista niin kuin he puhuvat musiikista ja vaatteista: he ovat erakkorapuja, rakentavat ympärilleen talon "ainutlaatuisesti" asetelluista verukkeista ja krääsästä oikeuttaakseen persoonallisuutensa sinulle, jotta voisit auttaa heitä olemaan tunnettuja.

Älykkäät ihmiset masentuvat entisestään nähdessään tämän massan, joka näyttää kasvavan koska se tarjoaa helppoja ja miellyttäviä illuusioita. Kaikki mihin tämä massa koskee muuttuu epäaidoksi ja romahtaa sisältä käsin. Nämä samat ihmiset, jotka näyttävät välittävän siitä, kuinka pahikset voittavat aina jne., ovat itseasiassa näiden aina voittavien pahisten lähde, koska he ovat läpeensä epärehellisiä ja helposti ohjailtavissa.

Pärjätäksesi heidän mallin mukaisessa yhteiskunnassa keksit mielipiteen, joka muotoilee yleisen kannan uudestaan - aina muunnelma lauseparresta "pidä pääsi matalana ja hankkiudu kuuluisammaksi/rikkaammaksi" - ja sanoo sen jollain ainutkertaisella tavalla, jonka pintapuolen erikoisuuteen keskittyvä lähestymistapa saa tökerön muotihileen näyttämään raikkaalta. He loisivat toisistaan syövän tavoin, eivätkä tarjoa mitään olennaista. Jopa he ovat tästä tietoisia, jonka takia he ovat hulluina saadakseen "uusia" asioita ylistettäväksi joka päivä.

Kestävällä totuudella ei ole mitään tekemistä näiden ihmisten kanssa.

Jäljelläolevat ihmiset, jotka ovat tosielämässä kiinni, pitävät näitä ihmisiä masentavina, koska he näyttävät voittavan sodan lukumäärällään. Tämä ei ole aivan totta; niinkuin useimmat ihmiset eivät ole omistautuneet yhdelle tai toisellekaan poliittiselle ajatukselle, vaan valitsevat monesta huonosta vähiten huonon vaihtoehdon, on olemassa hiljainen enemmistö, joka ei ole ottanut osaa tähän virtaukseen.

Tässä nukkuvien puolueessa on joukko älykkäitä ihmisiä, jotka työskentelevät kovaa mutta pitävät myös päänsä ylhäällä. He tuppaavat olemaan masentuneita, koska he näkevät kuinka lukumäärä ottaa totuudesta niskalenkin, ja joutuvat aina vähemmistöön joutuessaan vetoamaan muihin älykkäisiin ihmisiin asemansa vuoksi. Suurin osa tämän artikkelin lukijoista kuuluu tähän ryhmään.

Mikäli vetäydyt pienoismaailmasta, sinun pitäisi vetäytyä myös yleisesti hyväksytystä todellisuuden kerroksesta, joka on luotu heidän toimesta jotka hallinnan nimissä tahtovat pitää jokaisen omassa pienessä maailmassaan. Tämä hallitseva joukko, verenhimoisia liikemiehiä kuten myös loisivia muotihileitä, tahtoo meidän unohtavan ihmiskunnan yhteisen suunnan. He hyötyvät nukkuessamme.

Heidän voittonsa on kuitenkin ilmeisen väliaikainen, kuten on laita kaikkien voittojen yleisen suunnan ollessa alaspäin. Monta sotaa on sinetöity sen jälkeen kun toinen osapuolista, voittoisa monessa taistelussa, ymmärsi olevansa häviöllä sodassa. Suurin osa elämässä onnistuneista ihmisistä kärsi monia tappioita ennen kuin löysi tavan ilmaista heille voiton tuoneen ajatuksen.

Tämän hetken tapahtumat ovat alkusoittoa väestön pullonkaulalle. Pullonkauloja syntyy kun kaikki paitsi pieni osa parhaimmistosta tuhoutuvat tai lakkaavat lisääntymästä. Kummallisesti kääntäen pienoismaailman päinvastaiseksi, pullonkaulat pakottavat suuren joukon suureen maailmaan, ja todellisuudesta tietoiset -- jotka eivät ole hautautuneet pieniin maailmoihin -- voittavat.

Tämä kehityskulku on yhtälailla matematiikkaa kuin "luontokin" on jonkun romanttisen näkemyksen mukaan. Tiedon nokareiden leviämisessä näkyvät tietyt kaavat, joihin rajat vaikuttavat. Ajastaan nuo rajat niiden sisältämän kuvion muuttamina jakaantuvat uudelleen, ja ne kuristavat pakottaen hajanaisen kuvion siirtymään selvempään ja yksinkertaisempaan muotoon.

Lajimme päästessä yhä lähemmäksi täydellistä valtaa luonnon yli se kärsii myös sisäisen yhdenmukaisuuden puutteesta. Ei ole yksimielisyyttä politiikassa, ei arvoissa, ei elämäntyylissä, ja on hyvin vähän laadunvalvontaa, varsinkin kun nykyaikaiset valtiot luovat hoivavaltioita ja hyvinvointiohjelmia auttaakseen jokaista tyhjäpäistä idioottia pääsemään mukaan numeroiden leikkiin.

Maailmamme vastaa joko asteittain rappeuttamalla suurimman osan ihmiskuntaa edelliseen inkarnaatioon, tai työntämällä heidät evoluution tikapuita alas apinaa kohti. He, jotka käyttäytyvät apinoiden tavoin -- naiden kaikkea mikä liikkuu, juoden ja käyttäen huumeita eikä tehden mitään rakentavaa, muuttuvat sukupolvien myötä apinoiksi. Annetaan muotihileiden elää heidän ah-niin-coolia elämäänsä, koska he ovat voimattomia tätä heidän muotivirtaustaan suurempaa kehityssuuntaa vastaan.

Monet epäonnistuvat luomaan tarkoituksellisia yhteyksiä toisiinsa, epäonnistuvat lisääntymisessä, ja päätyvät geenipoolista ulos ajautuneiksi yksinäisiksi ihmishippusiksi. Kun heidän luomansa epävakauden vaikutukset leviävät, maat epäonnistuvat, ja vielä useammat ajautuvat tätä seuraavassa kaaoksessa, sodassa, anarkiassa, verenvuodatuksessa, taudeissa ja korruptiossa. Se tuskin on hienovaraista, mutta ratkaisee ongelman.

Kuten voit nähdä, ei ole syytä masentua ihmiskunnan tulevaisuuden takia. Kaikki mitä sinun tarvitsee tehdä on toimia positiivisesti, eikä negatiivisesti ja pienoismaailmaan vetäytyen muotihileiden tapaan. Rakenna paikallista yhteisöäsi; rikasta itseäsi; luo mahtavaa taidetta ja kirjallisuutta; vahvista ja sivistä itseäsi asioissa joilla todella on väliä -- todellisuuden tutkimusta.

Pullonkaula on tulossa, ja vaikka näyttää siltä, että ääliöt jotka pakottavat pienoismaailman dogmiaan meille peittäen suuren maailman, ovat voitolla, he eivät ole. He vain saavuttavat toiminnassaan huipun ennen pois ajautumista. Vältä masennusta, kehitä itseäsi ja totuutta, ja yhtä varmasti kuin aurinko nousee, sinä -- ja kaikki realistit -- tulet voittamaan.

-kuurakarahka

Ei kommentteja

Paluuviitteen osoite: http://www.anus.com/tribes/fnus/pivot/tb.php?tb_id=400

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible on this site until it has been approved by an editor.

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
Copyright © 2006-2007 FNUS