Maailma on mikä on, ja voit joko torjua sen pehmein harsoin peittelemällä tai sitten katsoa suoraan kohti, ja nähdä itsesi minä olet. Tämän tiedettyäsi voit nähdä virrassa tulevan kädenjälkesi; sitä ennen vain sameita unelmia.
« Nelikymppisten lapset… | Home | Koululaiset kameraval… »

Lapset popsivat yhä enemmän psyykenlääkkeitä

Tiistai 19 Elokuu 2008

Tiistain Satakunnan Kansan mukaan lapset syövät tuplasti enemmän psyykenlääkkeitä kuin vuonna 2000. Lehti kertoo, että lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja muuttuneet rajummiksi. Samalla jonot psykiatrisille osastoille kasvavat.

- Miksi? Ei siihen osaa kukaan vastata, lääketieteen tohtori Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu toteaa lehdessä.

Hänen mukaansa lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat muuttuneet. Pitelemätön ja räjähtelevä käytöshäiriöinen lapsi on nykyään yhä tavallisempi näky vastaanotolla. Yhä useammin lasten mielenterveyshäiriöitä hoidetaan psyykenlääkkeillä. Koska pitkäjänteiseen hoitoon ei riitä resursseja, lääkkeillä saadaan arjesta siedettävää. Lääkehoidolla on saatu myös nopeita tuloksia.

Lehden mukaan lasten lääkitsemisen tekee ongelmalliseksi se, ettei suurinta osaa psyykenlääkkeistä ole tutkittu lapsilla. Useimmiten resepti määrätään 10-14-vuotiaalle käytöshäiriöiselle pojalle tai 15-18-vuotiaalle masentuneelle tytölle. Lähde


Kahdeksassa vuodessa Suomen nuori polvi ei ehkä ole luisunut niin syvälle, että mielenterveysongelmat ovat kaksinkertaistuneet, ja syy lääkkeiden runsaasti lisääntyneeseen käyttöön saattaakin juuri olla siinä, että niillä hoitaminen on kustannustehokasta.

Toisaalta, yhteiskunta muuttuu jatkuvasti, ja 15-vuotias vuonna 2000 on 90-luvun alun kasvatti siinä missä 15-vuotias vuonna 2008 on vuosituhannen alun lapsia. Kun lapsilla ei ole rajoja eikä ympäristöä, johon kiinnittyä tukevasti, ja televisio hoitaa lapsenvahdin virkaa, heille tulee ongelmia joihin mitkään lääkkeet eivät anna kestävää helpotusta. Näistä nykyajan nuorista tulee aikanaan vanhempia, ja seuraavan sukupolven ongelmia voikin sitten vain arvailla, jos kehitys jatkuu samansuuntaisena.

Ei kommentteja

Paluuviitteen osoite: http://www.anus.com/tribes/fnus/pivot/tb.php?tb_id=326

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible on this site until it has been approved by an editor.

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
Copyright © 2006-2007 FNUS