Maailma on mikä on, ja voit joko torjua sen pehmein harsoin peittelemällä tai sitten katsoa suoraan kohti, ja nähdä itsesi minä olet. Tämän tiedettyäsi voit nähdä virrassa tulevan kädenjälkesi; sitä ennen vain sameita unelmia.
« Sademetsäpuuta edell… | Home | Lehtomäki joutui tul… »

Laaturavintolat juottavat harvakseltaan hanavettä

Keskiviikko 07 Toukokuu 2008

Vesi tulee laaturavintolassa useimmiten pullossa pöytään, kertovat ravintolapäälliköt ja viinimestarit Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Valtaosa ravintoloiden asiakkaista juo kivennäisvettä. Se on aina pullossa, mutta tavallinen kuplatonkin vesi on usein pullotettua ja ulkomaista.

Ani harva juo hanavettä, ravintoloista kerrotaan. Mitä kalliimpi ravintola, sitä harvemmin tarjotaan vesijohtovettä.

"Ehkä 10–15 prosenttia asiakkaista ottaa kraanavettä. He pyytävät sitä erikseen", kertoo Chez Dominiquen ravintolapäällikkö Pekka Koiranen.

"Siinä on tietty arvokkuus, kun myydään vesi pullosta. Hanavedestä tulee mielikuva, että palvelun taso on heikompi, tamperelaisen Hella & Huoneen ravintolapäällikkö Arto Rastas arvelee.

Vesipullotarjontaa ravintoloissa hämmästeli sähköpostiviestissään Olli Kähkönen. "Vaikka suomalaisuudella, luomulla ja paikallisuudella ratsastaa nykyään jo lähes joka ravintola, pöytään kannetaan hämmästyttävän usein ulkomailla pullotettua vettä", Kähkönen valitteli.

Helsinkiläisen Carman ravintolapäällikkö Susanna Sundberg uskoo tietävänsä syyn ulkomaisen kivennäisveden myyntiin. "Tämä on esteettinen kysymys. Tiedän monta ravintolaa, jotka ottaisi käyttöön Novellen, jos Hartwall tekisi sen isompaan lasipulloon. Joissakin ravintoloissa pyöritään puolentoista litran muovipullojen kanssa ja se ei ole tyylikästä", Sundberg arvioi.

Carmassa tarjotaan italialaista 0,75 litran San Pellegrino -kivennäisvettä. Sama kuplavesi löytyy muidenkin laaturavintoloiden listalta. "San Pellegrino on suolojensa takia yksi parhaista viinille sopivista vesistä", Savoyn viinimestari Samuil Angelov kehuu italialaista kivennäisvettä.

"Mutta Novelle on samantyyppinen, matalahiilihappoinen ja kotimainen. Se on tärkeää, että ei kuskata toiselta puolen Eurooppaa", hän jatkaa.

Kuplaton pullovesi pitää pintansa, vaikka se ei ole laadultaan yhtä hyvää kuin suomalainen kraanavesi. Kansanterveyslaitoksen tutkimista 155 pullovedestä löytyi sata kertaa enemmän bakteereita kuin vesijohtovedestä.

Ravintolalle pullovesi on parempi tulonlähde kuin vesijohtovesi, vaikka monessa paikassa hanavesikin maksaa. Pullovesien samppanjaksi on noussut aavasaksalaisesta lähteestä nostettu kotimainen Veen. Tarkalleen 0,66 litran lasipullo maksaa ravintoloissa kuusi seitsemän euroa. Lähde


Ravintolat joutuvat koristelemaan vedenkin, jotta ihmiset eivät tuntisi asioivansa missään halvassa paikassa. Vettä sitä hanastakin tulee - mitä nyt sata kertaa vähemmän bakteeripitoisempaa kuin pullossa - mutta ulkoiset tekijät ovat meille harakoille tärkeämpiä, vaikkakin niiden vaikutus on perin häilyvä.

Ei kommentteja

Paluuviitteen osoite: http://www.anus.com/tribes/fnus/pivot/tb.php?tb_id=228

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible on this site until it has been approved by an editor.

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
Copyright © 2006-2007 FNUS