Maailma on mikä on, ja voit joko torjua sen pehmein harsoin peittelemällä tai sitten katsoa suoraan kohti, ja nähdä itsesi minä olet. Tämän tiedettyäsi voit nähdä virrassa tulevan kädenjälkesi; sitä ennen vain sameita unelmia.

Kiinan uusin ruokaskandaali: Kemikaaleilla kyllästettyä riisiä

Perjantai 31 Joulukuu 2010

"Kiinassa on puhjennut jälleen uusi ruokaskandaali. Markkinoille tulee päivittäin satoja tonneja pilaantunutta riisinuudelia, jossa voi olla syöpää aiheuttavia kemikaaleja.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan homehtunutta riisiä on valkaistu ja käsitelty kemiallisesti, jotta sen paino nousisi. Huijauksesta epäillään kymmeniä tehtaita Etelä-Kiinassa.

Riisin tasosta on alettu yleisesti tinkiä, koska ruoan hinta on noussut nopeasti. Huonoksi mennyttä riisiä käytettiin aiemmin lähinnä eläinrehussa.

Kiinassa on ollut viime aikoina useita ruokaskandaaleja. Kohua ovat aiheuttaneet muun muassa pilaantunut punaviini, valkaistut sienet, erilaiset tofukopiot ja värjätyt appelsiinit.

Vuonna 2008 ainakin kuusi lasta kuoli ja sadattuhannet sairastuivat myrkyllisestä maitojauheesta. Maitoon oli lisätty vaarallista melamiinia proteiinipitoisuuden nostamiseksi."

Lähde

Kiinalaiset toteuttavat markkinataloutta sen puhtaimmassa muodossaan, eli maksimoimalla tulonsa ja minimoimalla menonsa. Tämä ajattelutapa on tietysti yleinen jo loogisuudestaan johtuen, mutta harvemmin täältä Euroopasta tulee uutisia yhtä räikeistä yrityksistä kasvattaa voittoja. Lattioilta harjatuista rippeistä toki saa vielä myyntikelpoista tavaraa, mutta että ihan vaarallisin kemikaalein käsiteltyä? Ehkä kulttuuriemme välillä on eroa ihmiskuvan suhteen, joka voi hyvinkin johtua jo siitä seikasta, että väestöä on Kiinassa sankoin joukoin, ja on ollut tarpeeksi kauan, jotta se muodostuisi kulttuuriseksi tekijäksi. Massaan kun tuppaavat yksilöt hukkumaan, ja tuosta massasta poimittu yksilö kokee näin vähemmän yhteyttä ja vastuuta massan osana eläviin tovereihinsa.

Toisaalta, eipä se ole kiveen hakattu, että Euroopan ruoantuotanto olisi puhdasta ja luotettavaa kuin naapurin mummon muusi. Olisi vaikea uskoa sitä myös Suomen ruoantuotannosta, mutta jos pitäisi valita Kiinan ja Suomen välillä, valinta on selvä. Täällä on luultavasti tiukemmat säädökset ja valvonta, olkoonkin että säädöksetkin voivat aivan hyvin erehtyä, kyllä se aina voittaa tahallisen häikäilemättömän voittojentavoittelun. Täytyy kyllä todeta, että mahtoivat olla tulevaisuusnäkymät houkuttelevat noilla myrkky-yhtiöillä strategiastaan päätettyään, kun kerran lähtivät sitä kuolemantuomiota uhaten toteuttamaan. Ilman moista pelotetta markkinoilla olisi epäilemättä paljon enemmän onnenonkijoita.

Intialaisia on pian enemmän kuin kiinalaisia

Keskiviikko 29 Joulukuu 2010

"Intia ohittaa Kiinan maailman suurimpana kansakuntana neljätoista vuoden kuluessa. Amerikkalaisarvion mukaan intialaisten määrä kasvaa 1,396 miljardiin vuonna 2025.

Kiinassa väestönkasvua on hillitty 1980-luvulta lähtien muun muassa yhden lapsen politiikalla. Kiinalaisessa perheessä on keskimäärin 1,5 lasta ja intialaisessa 2,7.

Väestönrakenteen muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi Kiinan ja Intian talouskilpailuun. Kiinassa työmarkkinoille tulee aiempaa vähemmän nuoria ja eläkeikäisten osuus nousee rajusti.

Yhdysvallat näyttää säilyttävän paikkansa maailman kolmanneksi suurimpana kansakuntana. Seuraavaksi tulevat Indonesia, Brasilia, Pakistan, Bangladesh ja Nigeria."

Lähde

Eikä jarrujen päälle lyömisestä näy merkkejä. No, vaikka taloudellisessa kilpajuoksussa nuortuvasta väestöstä onkin etua, nopeammin kasvava väestö aiheuttaa omat ongelmansa yhteiskunnan tukirakenteiden suhteen. Se väestö ei myöskään synnyttyään häviä ihan äkkiä, joten ongelmat pysyvät ilmaannuttuaan kuvioissa pitkään.

Kutistunut kulutus sai sianlihan tuottajat mukaan mielikuvasotaan

Torstai 23 Joulukuu 2010

"Sianlihan imago on huono, suorastaan junttimainen.

Nämä ilmaukset olivat suuren sianlihan tuottajan, HK Ruokatalon, omien edustajien suusta, kun he esittelivät tiistaina Helsingissä uutuuden, jonka on tarkoitus mullistaa kuluttajien käsitykset sianlihan epäterveellisyydestä.

Uutuus on rypsiöljyllä terästetyllä rehulla ruokittu rypsiporsas, jossa kovan rasvan määrä on saatu tavalliseen sikaan verrattuna laskemaan 15 prosenttia, alle kolmasosaan sian kokonaisrasvasta. Rypsiporsaasta valmistettujen uutuustuotteiden pitäisi olla kaupoissa helmikuussa.

"Toivomme että sianlihan imago-ongelmat vähenevät", HK Ruokatalon ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen sanoi uutuustuotetta esitellessään."

Lähde

Tuottamalla täsmärasvoitettua sikaa ne ongelmat eivät ainakaan häviä yhtään minnekään. HK Ruokatalo on näköjään vielä jumissa rasvahapatuksessa, ja se ohjenuoranaan astuu markkina-areenalle rypsipossu kourassa. Sianlihan imago on siksi huono, että sen tuotanto-olot eivät ole kovin hääppöiset - seikka, joka tuskin muuttuu kanasta tai naudasta puhuttaessa. On kyllä totta, että sianliha nähdään ylen rasvaisena lihana, mutta uskoisin, että ihmisten mielikuvat voisivat olla hyvinkin paljon seesteisemmät mikäli kasvatusoloihin panostettaisiin muutenkin kuin nimellisesti. Näin ollen ihmiset tietäisivät ostavansa lihaa, joka on itseasiassa peräisin kasvaneesta eläimestä, eikä niinkään lukujen ja käppyröiden mukaan tuotetusta olennosta, jossa on mielikuvan tasolla yhtä paljon tenhoavaa orgaanisuutta kuin jossain automaattisorvin työkappaleessa.

Siassa on eläinrasvaa siksi, että sitä kuuluukin olla siinä, koska sellaisia ne siat ovat.

Copyright © 2006-2007 FNUS